Näyttelyt
19.11.
5.2.2017
10:0016:00

Näkyjä / Harri Koskinen

Paikka Design Lab
Lipun hinta

Esillä olevien teosten kautta muotoilija Harri Koskinen tutkii värilasia optisena välineenä tutkimattomiin maailmoihin. 

Nayttokuva 2016 11 21 Kello 21 27 22
Iittala Arabia Design Centre Lab 002 Jpg 1276 851
Iittala Koskinen Lens 01 Web

Muotoilija Harri Koskinen teki Iittalan kanssa tutkimusmatkan lasin, värien ja optiikan maailmaan. Laajalti muotoilun ja taiteen kentällä työskentelevän Koskisen näyttelyssä esitellään optisia esineitä, linssejä ja prismoja vahvoissa väreissä. Näyttelyn varsinainen kohde ei kuitenkaan ole vain Koskisen muotoilemat elementit, vaan myös niiden mahdollistamat näyt, heijastumat ja vääristymät.

Esineissä korostuu lasimassan kauneus, värit sekä tarkkuuden ja epätarkkuuden maailmassa tasapainoilu. Vuosituhannen taitteessa muotoilijana Iittalan lasitehtaalla työskenneelle ja tätä nykyä Iittalan muotoilujohtajana toimivalle Koskiselle lasi on tuttu materiaali jo vuosien takaa. Lasi on vaativa materiaali, joka kysyy työstäjältään taidokasta käsittelytaitoa ja kurinpitoa. Osaavissa käsissä lasista kuitenkin muotoutuu suunnitelmien mukaisia elementtejä. "Määrätyt muodot antavat orgaaniselle ja plastiselle massalle hahmon ja tilan", Koskinen kertoo.

Koskisen näyttely haastaa katsojan tarkastelemaan ympäristöään. Lasiset muodot ottavat tilan haltuun niin, että lopulta itse teosten rajat hämärtyvät. Vuorokaudenaika, valo ja esineen sijainti vaikuttavat kaikki siihen, minkälainen kokonaisuus on. Koskinen halusi jättää näyttelyssään varaa sattumalle: "heijastukset, optiset vääristymät ja sitä kautta lähiympäristö ovat yhtä tärkeitä kuin itse objektit", hän nivoo yhteen kokeilujensa määrittävää teemaa.