Näyttelyt
20.5.
28.8.2022

Nyt on aika

Paikka Design Lab Galleria, Iittala & Arabia Muotoilukeskus, Hämeentie 135 A, 8.krs, 00560 Helsinki
Lipun hinta Vapaa pääsy

Jack Selfin uusi näyttely haastaa vieraat muuttamaan radikaalisti suhtautumistaan aikaan, pohtimaan nykyhetkeä ja käymään vuoropuhelua huomisen kanssa. 

Iittalan uusi näyttely, “It’s About Time – The Radicality of Timeless Design,” avautuu Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Lab Galleriassa Helsingissä 20. toukokuuta. Elokuun loppuun asti esillä oleva näyttely haastaa vieraat muuttamaan radikaalisti suhtautumistaan aikaan, pohtimaan nykyhetkeä ja käymään vuoropuhelua huomisen kanssa. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Teema-sarjan suunnitelleen Kaj Franckin muotoilufilosofian ja elämäntyön innoittama näyttely kehottaa miettimään toimintamme välittömiä vaikutuksia ja velvollisuuksiamme tulevia sukupolvia kohtaan. 

Näyttelykonseptin on luonut lontoolainen arkkitehti Jack Self ja toteuttanut Design Lab Gallerian luova johtaja Päivi Niemi. Niemi on myös ohjannut näyttelyn videoteoksen, jossa nähdään Kaj Franckin kuvaamaa elävää kuvaa eri puolilta maailmaa. Lisäksi videoteoksessa esitellään Franckin ystävän, sisustusarkkitehti ja muotoilija Tauno Tarnan kokoelmasta Franckin suunnittelemia muotoiluesineitä, joissa näkyy Franckin pyrkimys universaaliuteen perusmuotojen kautta. Tätä ilmentävät myös hänen luonnoslehtiöstään poimitut piirrokset ja ajatukset. 

Näyttely tutkii ajattoman, trendeistä riippumattoman ja iättömän muotoilun kumouksellisuutta. Suomalaisen muotoilun omatunnoksi kutsutun Kaj Franckin filosofian ja elämäntyön inspiroima näyttely kehottaa meitä pohtimaan tietoisemmin toimintamme välittömiä vaikutuksia sekä velvollisuuksiamme tulevia sukupolvia kohtaan. 

Näyttelyn keskipisteenä toimii aikakapseli. Vierailla on mahdollisuus jättää oma viestinsä kapseliin, joka avataan 30 vuoden kuluttua – Franckin suunnitteleman Teema-sarjan satavuotisjuhlavuonna. 

Radikaalia muotoilua 

Radikaali-sana merkitsee juureen asti menevää, perusteellista ja kumouksellista. Ajaton muotoilu on radikaalia, sillä sen tavoitteena on määritellä koko ihmisyyden olemus. Ajattoman esineen muotoilu vaatii ajattelua trendejä ja rajallista käyttöikää pidemmälle. Ajattomuudessa ei ole koskaan kyse vain yhdestä ihmisestä, yhteiskunnasta tai aikakaudesta. Ajattoman esineen muotoilu vaatii lisäksi muutoksen ennakointia, sillä vain muutos on maailmassa pysyvää. Kaj Franck ymmärsi tähän liittyvän paradoksin: kuinka olla läsnä tässä päivässä tulevaisuuden ehdoilla. 

Jack Selfin sanoin, “aika on kulttuurinen käsite, eikä ajattelutapamme sovi ilmastokriisin aikakaudelle. Meidän on muutettava paitsi käyttäytymistämme myös suhtautumistamme aikaan. Päättyvän janan sijaan meidän on nähtävä aika kehämäisenä ja uudistuvana, mikä on valtavan haastavaa.” 

“Kaj Franck oli ekologisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edelläkävijä jo 70 vuotta sitten. On helppo unohtaa, kuinka radikaalia ajattelua hän tuolloin edusti, ja kuinka kumouksellista hänen ajaton muotoilunsa on vielä tänäkin päivänä, ylikulutuksen ja kertakäyttökulttuurin aikakaudella”, Self sanoo. Näyttely on kehotus pysähtyä, pohtia nykyhetkeä ja käydä vuoropuhelua huomisen kanssa. ”Mitä velvollisuuksia meillä on tulevia sukupolvia kohtaan? Mitä voimme tehdä heidän hyväkseen jo tänään?” Self pohtii. Tänä päivänä ajattomuus tarkoittaa radikaaleja muutoksia, jotka vaikuttavat koko ihmiskunnan tulevaisuuteen. Niiden aika on nyt. 

Teema: 70 vuotias vallankumouksellinen 

Vuonna 1952 suomalainen muotoilija Kaj Franck julkaisi astiasarjan, joka mullisti kattamisen. Hänen uraauurtavia visioitaan innoittivat ajatukset vastuullisuudesta, tasa-arvosta ja kohtuullisuudesta. 

Franckin rajoja rikkovat arvot konkretisoituvat ikonisessa Teema-sarjassa, joka lanseerattiin alun perin vuonna 1952 nimellä Kilta. Kumouksellinen Teema sai lopullisen nimensä Franckin uudistettua sarjan ilmeen vuonna 1981. Monikäyttöinen, muotoilultaan yksinkertainen, yhdisteltävä ja laadukas sarja on säilyttänyt viehätyksensä sukupolvesta toiseen. Teema-astioita käytetään ympäri maailmaa, mutta niiden perintö ulottuu keittiöitä ja ruokapöytää pidemmälle. Sarjan arvot, jotka käynnistivät kattauksen vallankumouksen 70 vuotta sitten, ovat edelleen yhtä ajankohtaisia. 

Jack Self 

Jack Self (s.1987) on lontoolainen arkkitehti, kirjailija ja toimittaja. He toimii REAL Foundation -säätiön johtajana ja the Real Review -julkaisun päätoimittajana. Vuonna 2016 Self kuratoi Britannian paviljongin Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Hän on valmistunut arkkitehtuurin maisteriksi Lontoon Architectural Association School of Architecture -korkeakoulun Diploma 6 -yksiköstä. Selfin arkkitehtuurin ytimessä ovat vaihtoehtoiset omistusmallit, uudenlaiset työn muodot sekä sosioekonomisten valtasuhteiden synty tilassa. 

Hänen työnsä ovat saaneet laajaa näkyvyyttä, esimerkiksi Rooman nykytaiteen museo MAXXIssa sekä Lontoossa Tate Britainissa, ICA-kulttuurikeskuksessa ja designmuseossa. Selfin esikoiskirja Real Estates: Life Without Debt on vastikään saanut toisen painoksensa. Hänen muita teoksiaan ovat esimerkiksi Home Economics (2016) ja Mies in London (2018). Aiemmin urallaan Self on työskennellyt toimittajana Architectural Review- (2009–2017) ja 032c- (2014–2018) julkaisuissa sekä kustannustoimittajana Strelka Press (2011-2013) -kustantamossa. 

Näyttely on avoinna yleisölle 20.5. - 28.8.2022.


______


konsepti / Jack Self 

näyttelyarkkitehtuuri / Päivi Niemi

graafinen identiteetti /Apartamento Studios


Videoteos

ohjaus / Päivi Niemi

kuvaus ja leikkaus / Juho Länsiharju

animointi / Verneri Kontto

Kaj Franckin kuvaaman alkuperäisen kaitafilmimateriaalin digitointi Kavi


Erityiskiitokset

Tauno Tarna

Design Museum Helsinki / Designmuseo

Papyrus