Näyttelyt
2.3.
27.8.2023

Armi Teva — Tårta på tårta

Lipun hinta Vapaa pääsy

Arabia juhlistaa 150 vuotista taivaltaan vuonna 2023. Juhlavuoden kunniaksi Design Centressä avautuu näyttely “Tårta på tårta”, joka esittelee Arabian uusimman suunnittelijan Armi Tevan.

Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen uuden näyttelyn on suunnitellut suomalainen muotoilija Armi Teva. Keramiikka on yksi Tevan suosikkitaidemuodoista, hänet tunnetaan erityisesti keraamisesta veistossarjastaan, jossa on erilaisia kasvoja. Keväällä 2023 Teva esiteltiin Arabian uutena suunnittelijana Puutarhurit-kuosilla.

Enemmän on enemmän -asenne herättää uteliaisuutta

Tårta på Tårta -näyttely on kurkistus monipuolisen taiteilijan sisäiseen visuaaliseen maailmaan. Näyttelyssä on esillä veistoksia, reliefejä, maalauksia, luonnoksia ja piirustuksia. Laajaa valikoimaa teoksia yhdistää rohkea värien käyttö, leikkisyyden tunne ja runsaus

Näyttely esittelee myös uuden Puutarhurit-kuosin, jossa yhdistyy kaksi hänen suosikkiaiheistaan; kasvillisuus ja kasvot.

Hänen teoksensa edustavat eräänlaista "enemmän on enemmän" -asennetta, jossa tietty omituisuus on positiivinen piirre, joka herättää uteliaisuutta.

”Minulla on intohimo piirtämiseen, ja se on siirtynyt kynästä ja paperista myös keramiikkatöihini. Tyylini on rikas ja runsas, ja mieluummin lisään kuin poistan. Jos se on outoa tai mautonta, olen iloinen voidessani tehdä niin”, Teva kertoo.

“Aiemmin pelotti, että työni ovat liian söpöjä tai niitä pidetään hömppänä, kun ne ovat täynnä kukkia, pitkiä ripsiä; sellaista naisellisuuteen liittyvää kuvastoa. Nyt olen oppinut, että se on osa ilmaisuani”, hän jatkaa.

“Teen kaikennäköisiä hahmoja, mutta varsinkin naishahmoista teen sellaisia, joita toivon näkeväni ja millainen itse haluaisin olla. Eli rohkea, näkyvä, näyttävä, kummallinen ja persoonallinen”.

Näyttelyn videoteos on kuvattu Tevan arjessa, hänen studiollaan Helsingissä, Hvitträskin museossa Kirkkonummella ja Armin äidin ja isoäiti luona Turussa kattamassa pöytää. Filmin on ohjannut Design Lab Galleryn luova johtaja Päivi Niemi. Voit katsoa sen täältä.

Leikkisä kuvio juhlistaa Arabian 150. juhlavuotta

Arabialla on ollut näkyvä rooli suomalaiskotien kattauksissa sukupolvien ajan, vuodesta 1873 lähtien. Arabia vaalii historiaansa, mutta on myös utelias uudelle. Tästä syystä Arabian astioihin ei pelkästään liity muistoja elämän merkityksellisistä hetkistä, vaan ne kattavat myös pöydän uusille tarinoille.

Monet Suomen johtavista suunnittelijoista ja taiteilijoista ovat suunnitelleet Arabialle astioita ja kuvioita sen historian aikana. Tämä perinne jatkuu yhä kun Arabia julkaisi Armi Tevan uuden kuvion keväällä 2023. Puutarhurit-kuviossa veikeät puutarhurihahmot kurkistelevat sinisävyisten kasvien takaa. Puutarhurit-kuvio esiintyy Arabia astioissa ja ruukuissa.


Merkkivuoden juhlistaminen

Iittala & Arabia Muotoilukeskus Helsingissä omistaa koko vuoden 2023 Arabian 150-vuotisjuhlalle kahden näyttelyn voimin. Toinen näyttely on Armi Tevan ja toinen on omistettu Taideosastoyhdistyselle, joka juhlii omaa 20-vuotisjuhlavuottaan itsenäisenä yhdistyksenä. Iittala & Arabia Muotoilukeskus tarjoaa yleisölle myös Arabiaan liittyviä työpajoja.

Armi Teva

Armi Teva (s.1992) on suomalainen taiteilija ja visuaalinen suunnittelija. Teva on opiskellut muotoilua, kuvitusta, visuaalista tarinankerrontaa, keramiikkaa ja lasitaidetta. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta.

Tevalla on erityisen vahva suhde keramiikkaan. Hänet tunnetaan parhaiten kiehtovasta keramiikkateosten sarjastaan, joka kuvaa erilaisia kasvoja.

Tårta på Tårta

Näyttelyn graafinen suunnittelu / Armi Teva

Näyttelyarkkitehtuuri / Päivi Niemi ja Olli Mustikainen 


Videoteos

Ohjaus / Päivi Niemi

Kuvaus ja editointi / Juho Länsiharju 

Animaatio / Hans Rapinat


Erityiskiitos:

Armi Tevan äiti Helena Hovila ja isoäiti Leena Jaakkola

Hvitträskin museo

Cover Story


Avoinna

ti-pe 11-17
la 10-16
su 12-16
ma suljettu

Lisätietoja

viestinta.pr@fiskars.com

www.arabia.com

Arabia on Fiskars Groupin rekisteröimä tuotemerkki.