Tapahtumat
10.
14.9.2021
18:0018:30

Virtuaalifestivaali luovuudesta

Paikka Instagram Live @iittala / @designmuseo_fi
Lipun hinta Vapaa pääsy

Kaleidoscope virtuaalitapahtumasarja järjestetään Helsinki Design Weekin aikana. Liity seuraan kun käsittelemme luovuutta usealta eri kantilta viitenä peräkkäisenä päivänä kello 18. 

Tämän vuoden Helsinki Design Weekin teemana on viisaus, ja meidän mielestämme leikki ja luovuus ovat suurinta viisautta! Leikin avulla voidaan ratkaista ongelmia, luovuutta löytyy kaikista meistä, eikä sitä voi automatisoida. Osana Design Weekin ohjelmistoa järjestämme Iittala järjestää yhdessä Designmuseon kanssa tämänhetkisen Iittala – Kaleidoscope -näyttelyn innostamana viisiosaisen, englanninkielisen online-tapahtumien sarjan. Kaleidoscope-tapahtumat tarjoilevat moninaisia näkökulmia paitsi leikkiin ja luovuuteen myös suomalaisen lasimuotoiluun ja Designmuseon näyttelyyn Iittala – Kaleidoscope: Luonnosta kulttuuriin. Näyttely on avoinna Designmuseossa Helsingin keskustan päägalleriatiloissa syyskuun 19. päivään asti.

Kaleidoscope-festivaali koostuu viidestä peräkkäisestä online-tapahtumasta, joihin voi osallistua sekä Iittalan että Designmuseon Instagram-tilien kautta 10.9. –14.9. Viisi erilaista live-lähetystä tarjoilee kukin omanlaisensa näkökulman luovuuteen. Tapahtumissa päästään muun muassa tutustumaan Iittala -näyttelyyn lasten silmin, keskustelemaan luovuuden edellytyksistä muotoilijan kanssa ja kuulemaan New Yorkin modernin taiteen museon MoMA:n tutkimus- ja kehitysjohtajan Paola Antonellin ajatuksia siitä, miten muotoilun keinoin voidaan ratkaista tulevaisuuden ongelmia ja millaiselta suomalainen muotoilu näyttää Atlantin toiselta puolelta katsoen. Kaleidoscope-tapahtumissa pääset myös matkassamme tutustumaan Iittalan tehtaaseen ja lasin tekemiseen sekä luovuutta ruokkivaan työpajaan.Osa 1

Harri Koskinen: Lasimuotoilijan luovuus

Pe 10.9. klo 18, englanniksi / Instagram Live

Festivaalin avausosassa pääsemme kurkistamaan Iittalan lasitehtaan kulisseihin! Onko tämän päivän lasitehtaalla tilaa luovuudelle ja kokeiluille? Muotoilija Harri Koskinen kohtaa pitkän linjan lasinpuhaltajan Tero Välimaan Iittalan lasitehtaalla. Suunnittelija ja lasinpuhaltaja keskustelevat ainutlaatuisesta yhteistyöstä tehtaan lasihytissä, jossa lasi taipuu osaavissa käsissä suunnittelijan vision mukaiseen muotoon. Millaiset asiat inspiroivat erilaisia ammattilaisia ja mitä uutta yhteistyöstä voi parhaimmillaan syntyä? Keskustelua moderoimassa Päivi Niemi Iittala & Arabia Design Centrestä.

Tehdaskierroksella pääsemme myös tutustumaan lasinvalmistuksen perinteisiin menetelmiin ja näkemään lasin valmistamisen ihmeen lähietäisyydeltä. 


Osa 2

Paola Antonelli: Muotoilun rooli kulttuurissa ja yhteiskunnassa

La 11.9. kello 18, englanniksi / Instagram Live

Sarjan toisessa osassa vieraaksi saapuu suunnittelualojen vaikuttaja, New Yorkin modernin taiteen museo MoMA:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Paola Antonelli. Hän kertoo ajatuksiaan siitä, miten muotoilun keinoin voidaan ratkaista tulevaisuuden ongelmia ja miltä suomalainen muotoilu näyttää Atlantin toiselta puolelta katsoen. Antonelli on myös ollut mukana luomassa ja tekemässä Design Emergency -keskustelusarjaa, jossa pohditaan muotoilun roolia paremman tulevaisuuden rakentajana. Antonellia haastattelee Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.Osa 3

Työpaja: Lähiympäristö luovuuden lähteenä

Su 12.9. klo 18, englanniksi / Instagram Live

Mitä luonto merkitsee sinulle? Lähiluonto-opas Katri Verta johdattaa katsojat 20 minuutin mittaiselle lähiluontokierrokselle. Kierroksella inspiroidutaan ja nautitaan omasta lähiympäristöstä sekä opetellaan rentoutumaan arjen hulinan keskellä. Osana tätä työpajaa Verta on tuottanut myös 20 minuutin audio-opastuksen työpajan toteuttamiseen itsenäisesti. Löydät äänitteen myöhemmin tältä sivulta.

Katri Verta on lähimetsään uppoutumisen ohjaaja, Vedic Art -opettaja sekä joogaopettaja. Verta uskoo, että metsän rauhoittavaa vaikutusta ei tarvitse lähteä etsimään kotia kauempaa. Myös lähimetsässä pysähtyessä hengitys huomaamatta syvenee ja läsnäolo lisääntyy. Lähimetsä palauttaa kohti tasapainoa.


Osa 4

Kierros Iittala-näyttelyssä lapsen silmin

Ma 13.9. klo 18, englanniksi / Instagram Live

Lapsiryhmä saapuu tutkimaan Iittala – Kaleidoscope -näyttelyä. Miltä näyttely ja sen esineet näyttävät lasten silmin? Mitkä asiat ovat olennaisia ja millaisiin asioihin he kiinnittävät huomiota?Alfredo Häberli: Leikin avulla yli suunnittelijan blokista

Ti 14.9. klo 18, englanniksi / Instagram Live

Kaleidoscope-festivaalin päätösosassa tavataan tunnettu kansainvälinen muotoilija Alfredo Häberli. Hänen kanssaan Instagram Livessä keskustellaan luovuuden edellytyksistä ja esteistä. Kuulemme muun muassa, millaiset asiat ovat inspiroineet häntä suunnittelijana ja miten päästä yli suunnittelublokista. Häberli on suomessa tunnettu erityisesti Iittalalle suunnittelemastaan Essence-lasisarjasta, joka on voittanut useita arvostettuja muotoilualan palkintoja, kuten iF ja Les Découvertes -palkinnot. Häberliä haastattelee Päivi Niemi, Iittala and Arabia Design Centren Creative Lead. Samalla pääset kurkistamaan Häberlin omaan näyttelyyn Design Lab Galleriassa.