Näyttelyt
1.12.
25.2.2018

Immaterial

Paikka Iittala & Arabia Design Centre, Design Lab, 9th floor
Lipun hinta Vapaa pääsy

Immaterial – tutkielmia lasista ja valosta -näyttely esittelee valokokeiluja, jotka syntyvät heijastamalla LED-valoja erilaisiin lasipintoihin. Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksessa esilläoleva näyttely tutkii lasin mahdollisuuksia luoda tunnelmia tilaan.  

Lasi on Iittalalle keskeinen materiaali, joten kahdelle muotoilijalle annettiin tehtäväksi kokeilla lasin rajoja.  Projektissa muotoilija Tuomas Markunpoika ja Iittalan muotoilupäällikkö Mikko Aarras työskentelivät tiiviissä yhteistyössä Iittalan lasipuhaltajien kanssa tehden lukemattomia kokeiluja.

TUOMAS MARKUNPOIKA on useita designalan palkintoja saanut muotoilija ja taiteilija, joka työskentelee studiossaan Amsterdamissa. Markunpojan suunnittelun lähtökohtana on tuoda arjen esineisiin ripaus salaperäisyyttä ja yllätyksellisyyttä.

MIKKO AARRAS on Iittalan muotoilupäällikkö, joka on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta teolliseksi muotoilijaksi. Ennen Iittalaa Aarras työskenteli Nokialla muotoilijana ja suunnitteli muun muassa Lumia-puhelimia.

Innoittajana veden liike 

Näyttelyn pääosassa ovat heijastukset, jotka heräävät eloon LED-valojen ja lasipintojen kohtaamisista. Heijastukset jäljittelevät veden liikettä ja luonnosta tuttua arvaamattomuutta ja keskeneräisyyttä. 

”Heijastusaihiomme saivat alkunsa tutkiessamme valon ja varjon vaihtelua veden liikkuvalla pinnalla. Parhaimmillaan ne onnistuvat luomaan tilaan oman maailmansa ja pysäyttämään meidät hetkeen.” 

-Tuomas Markunpoika

Markunpoika ja Aarras kiinnostuivat vedestä ja valosta, sillä he halusivat avata näkymiä rauhoittaviin maisemiin keskelle vuoden pimeintä aikaa. Yhteistyössä Iittalan lasipuhaltajien kanssa kaksikko onnistui luomaan haluttuja heijastuksia tuottavat lasikappaleet. 

”Iittalan lasinpuhaltajat auttoivat meitä synnyttämään valitsemamme heijastukset lasin avulla. Kappaleiden muodot ohjautuivat täysin tavoittelemiemme heijastusten ehdoilla, minkä vuoksi esineiden varsinainen muoto onkin näyttelyssämme sivuroolissa.” 

-Mikko Aarras

Kokeellisten valoheijastusten ja -tunnelmien lisäksi Immaterial-näyttelyssä on nähtävillä videoteos, joka kuvaa tekijöiden luovaa prosessia kokeellisena matkana mielikuvituksen ja materiaalin lävitse.

Arjen esineiden uusi tehtävä

Tulevaisuudessa tilojen tunnelmat ja tunnetilat ovat yhä tärkeämpiä arjessa. Esimerkiksi valojen funktionaalisen tehtävän rinnalle nousee uusia tarpeita.


”Valaisin on paljon muutakin kuin valonlähde, koska sen avulla voi personoida ympäristöjä. Tulevaisuudessa korostuu valon mahdollisuus luoda tunnelmia ihmisten arjessa ja omissa kodeissa. Tämä näkyy  edistyksellisessä pohjoismaisessa elämäntavassa, jonka etujoukoissa Iittalakin kulkee.”

-Mikko Aarras

3.2.18 klo 13-15

MUOTOILIJA PAIKALLA: MIKKO AARRAS 

Immaterial–näyttelyn saatua jatkoaikaa kutsuimme projektin toisen muotoilijan paikalle kertomaan työskentelystä lasin ja valon kanssa. Tervetuloa kuulemaan suunnitteluprosessin taustoista Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Labiin lauantaina 3.2. klo 13 ja 14.

Immaterial näyttely on avoinna 1.12.2017-25.2.2018 Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksessa, osoitteessa Hämeentie 135 A, Helsinki.