Näyttelyt
17.5.
10.6.2018

Floral Affair | Installaatio

Paikka Galleria Design Lab, Iittala & Arabia Muotoilukeskus, 9.kerros
Lipun hinta Vapaa pääsy

Floral Affair -näyttely tutkii ihmisen ja luonnon rajapintoja.

Floral Affair -näyttely tuo uuden näkökulman kukkiin ja kasveihin Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 17.5-10.6.2018. Näyttely tutkii videon ja installaation keinoin rajapintoja läheisissä kohtaamisissa, sekä ihmisten että luonnon välillä. 

Kohtaaminen jättää jäljen 

Loikoilu nurmen päällä jättää jäljen ruohikkoon ja omaan kehoon. Myös kohtaaminen toisen ihmisen kanssa jättää meihin jäljen, toisinaan pienen ja toisinaan suuren. Näyttelyyn kuuluvassa videoteoksessa tutkitaan ihmisen ja kasvien samankaltaisuuksia. Videolla kuljetaan lähelle ihmisen ihoa ja kasvien pintaa; syntyy kohtaamisia ja löytyy yhtäläisyyksiä. Mitä lähemmäksi pääsemme, sitä enemmän toisiamme muistutamme.    

Hengitä sisään, hengitä ulos. 

”Halusin tutkia rajapintoja läheisissä suhteissa, sillä rajanveto on usein haastavaa. Välillä voi vahingossa tallata toisen varpaille sitä tahtomatta. On yhtä aikaa tärkeää kunnioittaa omia ja toisen rajoja. Iho on selkeä rajapinta, koska se on näkyvä. Mutta entä henkiset, näkymättömät rajat? Mistä tiedän, etten tallo ylitsesi, jos et sano mitään?” kertoo videon ohjaaja Niemi.     

Videoteoksessa ’Bound(less)’ kasvit edustavat tällaista hiljaista, herkkää kanssaeläjää – ihmistä tai luontoa. Teos tutkii näitä rajoja, painautuu niitä vasten, ja katsoo millaiset jäljet kohtaamisesta jäi.


Kukat välittävät tunteita    

Elämän käännekohdissa – häissä, hautajaisissa, syntymäpäivissä – kukilla on keskeinen rooli. Kukilla välitetään monenlaisia tunteita, viestitään esimerkiksi rakkaudesta ja myötätunnosta.

”Emme kuitenkaan ole yksin tunteidemme kanssa, sillä myös puilla on tutkitusti tunteet. Tiedetään, että puut kommunikoivat keskenään ja ne suhtautuvat tunteellisesti sekä jälkikasvuunsa että naapurin vanhuksiin,” kertoo näyttelyn suunnittelija Päivi Niemi.

Design Lab Galleriaan rakennettu installaatio on kuin pienoiskasvihuone, jossa ihmisen ja kasvin roolit on kiepsautettu päälaelleen: ihminen on sisäpuolella, kuin kasvihuoneessa, ja kasvit ympäröivät häntä ulkopuolelta. Näyttelykävijä voi katsella maailmaa kasvien ja kukkien näkökulmasta.

Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksessa 17.5-10.6.2018 nähtävissä oleva Floral Affair kutsuu katsojan pysähtymään ja hengittämään kasvien ja kukka-asetelmien kauneutta. Täällä mieli virittyy niin kesän kukkaloistoon kuin omien rajojensa hahmottamiseen.


Päivi Niemi on koulutukseltaan Taiteen maisteri ja Taideteollinen muotoilija. Hän on aiemmin työskennellyt Iittalan luovassa tiimissä muun muassa konseptien, värikehityksen, trendiennakoinnin ja brändin visuaalisen kehityksen parissa. Nykyään hän vastaa Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen näyttelyohjelmasta.


#designcentrehelsinki
#iittalafloralaffair