Näyttelyt
8.9.
11.11.2018

JASPER MORRISON - Objects and Atmosphere

Paikka Design Lab Galleria, 9.kerros, Iittala & Arabia Muotoilukeskus
Lipun hinta Vapaa pääsy

Jasper Morrison – Objects and Atmosphere -näyttely esittelee Morrisonin menestyksekästä uraa esineiden ja A World Without Words -videoteoksen kautta. Näyttely on avoinna Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Lab Galleriassa Helsingissä 8.9.–11.11.2018. Iittala työskentelee parhaillaan Jasper Morrisonin kanssa, ja yhteistyö julkistetaan myöhemmin syksyllä.

Muotoilija Jasper Morrisonia pidetään yhtenä sukupolvensa menestyneimmistä teollisista muotoilijoista. Lontoossa vuonna 1959 syntynyt Morrison valmistui muotoilijaksi Kingston Polytechnic -korkeakoulusta vuonna 1982. Valmistumisensa jälkeen hän suoritti maisterintutkinnon arvostetussa Royal College of Artissa ja opiskeli vuoden stipendiaattina Berliinin HdK-taideyliopistossa.

Morrison tunnetaan parhaiten huonekalujen, valaisimien, elektroniikan ja astioiden muotoilijana. Hänen työnsä ja muotoilufilosofiansa ovat vaikuttaneet radikaalisti muotoiluun miljoonien ihmisten päivittäin käyttämien esineiden takana. 

Jasper Morrison – Objects and Atmosphere-näyttely on Morrisonin itsensä kuratoima ja esittelee suunnittelijan maineikasta uraa esineiden ja A World Without Words -videoteoksen kautta. Näyttely on avoinna 8.9.2018–11.11.2018.

Jasper Morrisonin mielestä muotoilijan ei tule vain luoda uusia muotoja, vaan havainnoida ympäröivää maailmaa ja löytää esineille uusia käyttötarkoituksia ”perinpohjaisen tarkastelun, tai mieluiten sattuman ja intuition kautta”. 

Morrison on kiinnostunut hyvin muotoilluista, arkisista käyttöesineistä, jotka palvelevat käyttötarkoitustaan. Usein esineiden muotoilija ei ole tiedossa, ja esineet, kuten sakset tai paperiliittimet, saattavat olla kaikessa arkisuudessaan huomaamattomia.

Morrison ihailee ”laatua ja luonnollisuutta, joka anonyymeilla esineillä usein on, kun ne nähdään irrallaan suunnittelijansa nimestä ja brändistä”. Hänen mukaansa anonyymit esineet muistuttavat muotoilijoita siitä, että suunnittelijan tunnettuuden sijaan esineen elinkaaren ratkaisee se, kuinka hyvin muotoilu kestää aikaa.

Jasper Morrisonin ja Iittalan muotoilufilosofiassa on paljon yhteistä: ajaton muotoilu tarkoittaa esteettistä, edistyksellistä ja tarkoin harkittua muotoilua, joka kestää aikaa ja käyttöä. Hyvin muotoiltuja esineitä ei tarvitse heittää koskaan pois. 

Jasper Morrison - Objects and Atmosphere-näyttely saa katsojan pohtimaan, mikä on olennaista esineissä ja tunnelman luomisessa, ja näyttelyn toivotaan herättävän keskustelua muotoilun merkityksestä. Näyttely on osa Helsinki Design Weekin virallista ohjelmistoa. 

Iittala työskentelee parhaillaan Jasper Morrisonin kanssa. Yhteistyö julkistetaan myöhemmin syksyllä.