Näyttelyt
17.11.
24.2.2019

Pace / Santtu Mustonen

Lipun hinta Vapaa pääsy

“Työstin lasia ensimmäistä kertaa, joten se vaati astumista oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Tutkin uutta materiaalia yritysten ja erehdysten kautta, ja selvitin, mikä lasissa minua inspiroi” Santtu Mustonen kertoo.

Mustosen marraskuussa avautuva Pace-näyttely tuo Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Lab Galleriaan kokeiluja lasista. Suunnitellessaan näyttelyä Mustonen halusi selvittää, miten lasi materiaalina taipuisi hänen töihinsä.

Santtu Mustonen on lahjakas suomalainen taiteilija, joka hyödyntää työskennellessään monipuolisesti eri menetelmiä ja materiaaleja. Mustosen luova lähestymistapa on ainutlaatuinen yhdistelmä käsityötä ja digitaalista osaamista. Mustonen on kiinnostunut kuvaamaan tunteita maalaamisen, liikkeen ja uusien teknologioiden avulla. Tuloksena syntyy installaatioita, veistoksia ja liikkuvaa kuvaa.

UUDEN LUONNOLLISUUDEN JÄLJILLÄ

Suomalainen muotoilu on perinteisesti ammentanut inspiraatiota luonnosta. Iittala haastoi Mustosen löytämään uusia inspiraation lähteitä, tutkimaan luonnollisuuden käsitettä tässä ajassa ja löytämään muotoilulle uusia polkuja.

“Mitä pidetään luonnollisena ja normaalina? Entä mistä luonnollisuus koostuu? Voiko tätä aikakautta edes ymmärtää? Ympäristömme ovat rakennettuja ja täynnä keinotekoisia materiaaleja. Digitaalisuus ulottuu kaikkialle. Tämä saattaa tuntua hämmentävältä tai jopa ylivoimaiselta, mutta minua se inspiroi”, Mustonen pohtii.

YHDISTELMÄ DIGITAALISUUTTA JA FYYSISIÄ ESINEITÄ

Digitaalisen vallankumouksen tahtia on vaikea käsittää, ja se tarjoaa mahdollisuuksia, jotka ylittävät hurjimmatkin kuvitelmamme. Mustosen näyttelyn nimi, Pace, juontaakin tästä pohdinnasta: kuinka teknologian kehitys määrää tahdin yhteiskuntien ja yksityisten ihmisten elämän ja arjen muutoksessa ja kehityksessä. Näyttely tutkii tätä lasiveistosten ja digitaalisten animaatioiden keinoin.

”Näyttelyn esineet ovat arkiesineiden vastakohtia, mutta ne edustavat ajatusta siitä, kuinka jalostaa ja muotoilla orgaanista massaa esineiksi, jotka voisivat olla välttämättömiä tulevaisuuden jokapäiväisessä elämässä. Pace yourself” Mustonen toteaa.

LASIMUOTOILUA UUSIN MENETELMIN

Näyttelyn kaikki lasiesineet on valmistettu Iittalan lasitehtaalla Iittalassa. Mustosen ideat olivat uusia ja haastavia, mutta ennakkoluulottomuuden ja lukuisten kokeilujen ansiosta Iittalan kokeneet lasinpuhaltajat onnistuivat herättämään ne henkiin.

Kaikki muotit taitelija työsti itse 3D-tulostetusta ruostumattomasta teräksestä, puusta ja käsin hitsatusta metallista.

“On kiehtovaa nähdä, kuinka lasia muotoillaan täysin uusilla menetelmillä, jotka vielä muutama vuosi sitten olisivat olleet mahdottomia toteuttaa” Mustonen toteaa.

Iittalalle muotoilu edustaa kehitystä – luovuudesta kumpuavaa pyrkimystä parempaan. Iittalan lasitehtaalla on aina kehitetty uusia menetelmiä lasin työstämiseen.

”On ollut kunnia tehdä yhteistyötä Iittalan kanssa, ja päästä hyödyntämään Iittalan pitkää kokemusta muotoilusta, joka on suunniteltu kestämään päivästä ja vuodesta toiseen, sukupolvien yli”

Santtu Mustosen näyttely Pace Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 17.11.2018 – 24.2.2019. Vapaa pääsy.

Näyttelyn avajaiset 16.11.2018 klo 17–19

LISÄTIETOJA:
Tuija Aalto-Setälä
Brand Manager
Iittala & Arabia Muotoilukeskus

Puh. +358 40 5010303 

tuija.aalto-setala@fiskars.com 

www.designcentrehelsinki.com