Näyttelyt
9.5.
9.6.2019

Perspectives

Paikka Iittala & Arabia Muotoilukeskus, Design Lab Galleria, 8.kerros
Lipun hinta Vapaa pääsy

9.5.-9.6.2019 | Arabian taideosastoyhdistyksen kesänäyttelyssä on esillä taideosaston taiteilijoiden uusimpia teoksia. Mukaan näyttelyyn on kutsuttu myös vuoden 2019 vierailevat taiteilijat Marianne Huotari ja Sakari Kannosto sekä vuosien 2017-18 residenssitaiteilija Veera Kulju. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan taideosaston seuraava piensarjakokoelma Muotokokeiluja, jonka tekijänä on Kati Tuominen-Niittylä.

Keramiikka näyttää tietä


Arabian taideosastoyhdistyksen näyttely Perspectives avataan Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa 9.5.2019. Mukana näyttelyssä on valtaosa yhdistyksen taiteilijoista sekä vierailevia taiteilijoita kuluneen vuoden ajalta.

Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa on kevään ajan esillä katselmus, jossa pääsee tutustumaan rintarinnan sekä nykytaiteeseen että muotoiluun, joiden molempien lähtökohtana on keramiikka materiaalina. Arabian taideosastoyhdistys on yksi maailman tärkeimmistä keramiikkataiteen yhteisöistä. Se on legendaarinen luovan muotoilun keskus, jossa on aina astuttu rohkeasti myös kuvataiteen puolelle.

Arabian taideosastoyhdistyksen historia pohjaa Arabian taideosastoon ja sen kansainvälisesti menestyneisiin tekijöihin Birger Kaipiaisesta Rut Brykiin. Kansainvälinen menestys on jatkunut edelleen ja kaikki yhdistyksen taiteilijat toimivat joko nykytaiteen tai keramiikkataiteen kansainvälisellä kentällä aktiivisesti. Gallerianäyttelyt ja messuosallistumiset sekä erilaiset kuratoidut kansainväliset näyttelyt esittelevät yhdistyksen taiteilijoita eri puolilla maailmaa, erityisesti Yhdysvalloissa. Yhdistyksellä on oma Art Collection -piensarjakokoelma, jossa julkistetaan 1-3 teosta vuosittain. Sarjassa on julkistettu veistokset Katja Tukiaiselta, Jasmin Anoschkinilta ja Kim Simonssonilta. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan piensarjakokoelman seuraava teos Muotokokeiluja, jonka tekijänä on Pro Finlandia -palkittu Kati Tuominen-Niittylä.

Suomessa ei ole pitkään aikaan nähty informatiivista katselmusta yhdistyksen taiteilijoiden nykytuotantoon. Näyttely Perspectives tarjoaa näkökulman kysymyksiin: 

 ”Millaista on ajankohtainen keramiikkataide ja mitä siinä tapahtuu juuri nyt?”

Monipuolinen näyttely esittelee tekijät ja heidän teoksiaan polveilevana runsaana kokonaisuutena.

Näyttely on löytöretki materiaaliin, joka taipuu niin moneksi, että katsojan on vaikea välillä uskoa silmiään. Keramiikka on ikuista, ja osa maailman vanhimmista säilyneistä taideteoksista on keraamisia. Nykyteknologia tarjoaa materiaalille uusia mahdollisuuksia, mutta syvät juuret ovat edelleen savessa, käsin rakennetussa muodossa ja poltossa. Taide- ja kulttuurihistoria on osa teosten sisältöä tahdottiin tai ei. Tähän positiiviseen haasteeseen näyttely vastaa.

Näyttelyssä ovat mukana yhdistyksen taiteilijat:
Kati Tuominen-Niittylä, Heljä Liukko-Sundström,
Kristina Riska, Fujiwo Ishimoto, Pekka Paikkari,
Kim Simonsson, Heini Riitahuhta ja Jasmin Anoschkin.

Näyttelyyn on kutsuttu myös vuoden 2019 vierailevat
taiteilijat Marianne Huotari ja Sakari Kannosto sekä
vuosien 2017-18 residenssitaiteilija Veera Kulju.
Residenssitoiminta on olennainen osa yhdistyksen
toimintaa ja sen tarkoituksena on levittää keramiikan
materiaaliosaamista Suomessa ja kansainvälisestikin. 

Lisätietoja:
Pekka Paikkari, yhdistyksen puheenjohtaja
pekka.paikkari@gmail.com  040 0766716