Näyttelyt
13.6.
1.9.2019

Paratiisin salaisuus - Birger Kaipiaisen Paratiisi-kuvion 50-vuotisjuhlanäyttely

Paikka Design Lab Galleria - Iittala & Arabia Muotoilukeskus, 8.kerros
Lipun hinta Vapaa pääsy

13.6.-1.9.19 | Keramiikka on vallannut alaa nykytaiteen kentällä viime vuosina ympäri maailmaa. Kansainvälisesti palkitun, Arabian taideosastolla työskennelleen keramiikkataiteilijan, professori Birger Kaipiaisen teokset ovat olleet tässä suunnannäyttäjinä jo vuosikymmenten ajan. Mikä on se Paratiisin salaisuus, joka ilmenee Kaipiaisen uniikkiteoksissa sekä Arabian 50 vuotta täyttävässä klassikkoastiasarjassa? Tätä pohtivat 15 taiteilijaa Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa avautuvassa Paratiisin salaisuus -näyttelyssä.

BIRGER KAIPIAINEN JA PARATIISI

"Birger Kaipiaisen taiteellinen ilmaisu ja sen syvyys on enemmän kuin kuvat ja esineet ensi-silmäykseltä antavat ymmärtää. Kukat, eläimet ja maisemat tuntuvat elävän omaa elämäänsä ja aikaansa. Birger Kaipiaisen teoksissa esiintyvät kellot näyttävät aina aikaa, jossa viisarit ovat pysähtyneet varttia yli kaksitoista. Salaisuus tuntuu verhoavan koko Kaipiaisen tuotantoa. Teolliseen tuotantoon suunniteltu Paratiisi-koristekin on olennainen osa hänen taidettaan. Saumattomasti Kaipiaisen muuhun tuotantoon sopivassa Paratiisissa on sommitelma outoja hedelmiä, jotka kaikki näyttävät olevan yhden ja saman kasvin osia. Huolimatta epäsovinnaisuudesta ja outoudesta, Paratiisi on saavuttanut ihmisten hyväksynnän ja siitä on tullut osa suomalaisten kattauksia ja juhlapöytää"

- Pekka Paikkari, Arabian taideosastoyhdistyksen pj. ​

Ensin koristemaalausta ja sittemmin keramiikkaa opiskellut Birger Kaipiainen oli ensimmäisiä taiteilijoita Arabian taideosastolla aloittaessaan siellä 1937. Uniikkikeramiikkaan keskittyneen taiteilijan poikkeuksellinen ilmaisu siirtyi koristeeksi vuonna 1969, jolloin syntyi Arabian klassikoksi muodostunut Paratiisi.

1930-luvulla taiteen luomiseen ja keramiikan salojen tutkimiseen perustetun taideosaston perinnettä jatkaa Arabian Taideosastoyhdistys ry. Taideosaston käytävältä avautuu ovi aamuaurinkoon; siellä työskenteli Kaipiainen, taideosaston suurimmassa ateljeessa, jonka peri professori Heljä Liukko-Sundström.

”Seurasin vierestä, kun hän piirsi keramiikalle ensimmäisiä Paratiisi-aiheita ja sitä riemua kun koepoltot onnistuivat. Vihreä, sininen, keltainen ja valkoinen värimaailma loivat paratiisimaisen tunnelman ja luovat edelleen! Elävästi muistan päivän, kun Timo Sarpaneva, hänen ystävänsä tulee käymään ja tuo mestarille innoitukseksi varmasti Suomen ensimmäiset kiivihedelmät. 1960-luvulla outoja hedelmiä ei Suomeen vielä tuotu.”

- professori Heljä Liukko-Sundström


Kenties Kaipiainen pakeni välillä ateljeen aamun valoa yöllisiin keskusteluihin. Yön teema kertautuu myös hänen tuotannossaan, kuten Kiurujen yössä. Pekka Paikkari muistelee kohtaamista Kaipiaisen kanssa:  

”Birger Kaipiainen tuli ensimmäisen näyttelyni avajaisiin vuonna 1985. Sain seuraavana päivänä kutsun hänen luokseen ja keskustelimme taiteesta ja keramiikasta yhden yön yli. Aamulla Birgerin ikkunasta näkyi, miten jäät lähtivät liikkeelle ja lipuivat kohti Itämerta. Surrealistinen tunnelma ja keskustelut syvensivät käsitykseni Kaipiaisen taiteesta ja sen merkityksestä. Salaisuus tuntuu verhoavan koko Kaipiaisen tuotantoa. Teolliseen tuotantoon suunniteltu Paratiisi-koristekin on olennainen osa hänen taidettaan.” 

- Pekka Paikkari

Tänä kesänä Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Paratiisin salaisuus -näyttelyssä pureudutaan paratiisin maailmaan. Taiteilijat ovat luoneet näyttelyyn tulkintoja paratiisista ja paljastavat oman salaisuutensa suhteessa Paratiisiin.  

Arabian taideosastoyhdistyksen taiteilijoita ovat 
professorit Heljä Liukko-Sundström ja Heikki Orvola,
Kati Tuominen-Niittylä, Fujiwo Ishimoto, Pekka Paikkari,
Kristina Riska, Heini Riitahuhta, Kim Simonsson
ja Jasmin Anoschkin

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat
Johanna Rytkölä, Matti Pikkujämsä, Markku Salo,
Inka KivaloMarianne Huotari, Emma Helle ja Tommi Toija

Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Hanni Koroma

Näyttelyn avajaiset järjestetään 12.6.2019 kello 16.00 - 19.00 ja näyttely jatkuu aina elokuun loppuun saakka. Avajaisissa on paikalla taiteilijoita kertomassa teoksistaan.

Tervetuloa!