Näyttelyt
16.11.
11.8.2020

MATTI KLENELL JA IITTALA - 10 vuotta vuoropuhelua

Paikka Design Lab Galleria | Iittala & Arabia Design Centre | 8. krs
Lipun hinta Vapaa pääsy

Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksen näyttely esittelee Matti Klenellin ja Iittalan mittavaa yhteistyötä. Mukana on Klenellin tuotantoa kuluneen vuosikymmenen varrelta ja uniikki, näyttelyä varten luotu installaatio. Näyttelyn teemana on vuoropuhelun tärkeä rooli muotoilijan työssä.

Vuonna 2019 muotoilija ja taiteilija Matti Klenell (1972) juhlii vuosikymmenen mittaista
yhteistyötään Iittalan kanssa. Pitkän ja menestyksekkään kumppanuuden kunniaksi Iittala ja Arabia Muotoilukeskuksessa avautui marraskuussa 2019 Klenellin tuotannolle omistettu näyttely. Näyttelyn teemana on vuoropuhelu. Muotoilija käy jatkuvaa vuoropuhelua inspiraationsa ja teoksen tilanneen yrityksen kanssa. Tasapaino kekseliäisyyden ja perinteiden välillä löytyy vuoropuhelun kautta.

KORVAAMATON VUOROPUHELU

Kuten käsityöläiset teollisen aikakauden kynnyksellä, myös ruotsalainen muotoilija Matti Klenell pyrkii tuotannossaan rikkaaseen taiteelliseen ilmaisuun, jossa jokainen teos saa oman yksilöllisen luonteensa. Hänet tunnetaan maailmalla omaleimaisesta lasitaiteestaan ja ennakkoluulottomasta asenteestaan muotoiluun. Iittalan lisäksi esimerkiksi Moooin ja Källemon kanssa yhteistyötä tehnyt Klenell viihtyy yhtä lailla tuotesuunnittelun kuin sisustusarkkitehtuurin parissa.

Klenell on luonut Iittalalle lukuisia tuotteita ja sarjoja:
Birds by Klenell -lasilinnut (2010), Lempi-juomalasit (2012),
Nappula-kynttilänjalat ja -lyhdyt (2012) sekä Virva-valaisimen (2019).
Hänen leikkisä ja yksinkertainen muotokielensä on saavuttanut suuren suosion.

Retrospektiivinen näyttely on läpileikkaus Klenellin tuotannosta Iittalalle, joka heijastaa myös yrityksen historiaa.

“Historia on aina kiehtonut minua. Vuoropuhelu Iittalan rikkaiden perinteiden ja ikonisten muotoilu- ja taideteosten kanssa on olennainen osa luonnosteluprosessiani. Huomasin sen jo ensimmäisessä yhteistyöprojektissamme, kun tulkitsin Oiva Toikan taidokkaasti luomia lintuja. Tarkastelin muotoilun mestariteoksia ja kehitin niiden pohjalta jotain uutta ja itseni näköistä.”

- Matti Klenell

Muotoilijan ja käsityöläisen välinen vuoropuhelu on yhtä tärkeää:

“Uskon, että muotoilijan työssä on paljon samaa kuin journalismissa. Molemmat lähtevät liikkeelle kysymyksistä. Muotoilija ei saisi arkailla tyhmien kysymysten kysymistä tai rajojen rikkomista. Vaikka ideaa ei hyväksyttäisi heti alkuun, joku haluaa todennäköisesti vielä joskus testata sitä. Juuri näin kiehtovimmat uudet ideat syntyvät. Vuoropuhelu on onnistuneen muotoilun edellytyksiä”

- Matti Klenell

Uniikkiteos huokuu historiaa  

Matti Klenell sai hiljattain kiitosta työstään luovana johtajana Ruotsin kansallismuseon kahvila–ravintolan uudistusprojektissa. Laajan projektin aikana syntyi yli 80 uutta tuotetta yhteistyössä 21 yrityksen kanssa. Kumppaneiden joukossa oli myös Iittalan lasitehdas, missä valmistettiin projektiin suunnitellut Putki-valaisimet. Valaisimet ovat mukana näyttelyssä, samoin kuin uniikki, museon sisustukseen pohjautuva installaatio.  

“Tilateos koostuu kolmesta Iittalan lasitehtaalla valmistetuista suurista
lasikiekoista ja niitä yhdistävistä, yhteistyössä arvostetun ruotsalaisen
Ateljé Lyktan -valaisinyrityksen kanssa luoduista kattovalaisimista. Valaisimet suunniteltiin alun perin kansallismuseon sisustusta varten, mutta näyttelyssä ne nähdään uudessa, näyttävässä kontekstissa. Kattokruunujen kohokuvioitu pinta on selkeä viittaus Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan tuotantoon. Myös Iittalalle vastikään suunnittelemassani Virva-valaisimessa on saman tyyppinen kohokuviointi. Installaatio kuvaa kahden muotoiluyrityksen vuoropuhelua. Minulle tämä on luontevaa, sillä yhteistyöni Iittalan kanssa on vaikuttanut vahvasti muuhun tuotantooni, ja päinvastoin.”

- Matti Klenell

MATTI KLENELL JA IITTALA – 10 vuotta vuoropuhelua