Näyttelyt
4.5.
13.3.2022

Alfredo Häberli — Muistoja tulevaisuudesta

Lipun hinta Vapaa pääsy

Alfredo Häberlin näyttely Muistoja tulevaisuudesta tuo yhteen kaikki Häberlin ja Iittalan yhteiset muotoiluprojektit yli kahden vuosikymmenen ajalta. Näyttely avautuu Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen Design Lab Galleriassa 4. toukokuuta 2021.

Maailmankuulu sveitsiläinen muotoilija, argentiinalaissyntyinen Alfredo Häberli, on tehnyt Iittalan kanssa yhteistyötä vuodesta 1999. Yli kahden vuosikymmenen aikana Häberli on suunnitellut Iittalalle useita esineitä ja sarjoja, jotka ovat vieneet eteenpäin Iittalan muotoilua ja avanneet uusia näkökulmia niin Iittalalle kuin sosiaalisiin tilanteisiin, joihin esineet on muotoiltu.

Kid's Stuff
Kid's Stuff


Häberli on suunnitellut monia Iittalan tunnetuimmista, rakastetuimmista, erottuvimmista ja palkituimmista kokoelmista. Hänen käsialaansa ovat esimerkiksi Iittalan kansainvälisesti arvostetut sarjat Essence (2001), Origo (1999) ja Kids’ Stuff (2003).

Origo astiasto


Muistoja tulevaisuudesta -näyttely tuo saman katon alle kaikki Häberlin ja Iittalan yhteiset muotoiluprojektit 20 vuoden ajalta. Näyttely esittelee valikoiman esineitä ja luonnoksia Häberlin yksityisestä arkistosta ja Iittalan kokoelmista. Muotoilijan Zürichin ateljeessa kuvattu video ja näyttelyn opaskirja valottavat Häberlin omia kokemuksia ja näkemyksiä sekä kertovat luovasta prosessista kunkin projektin taustalla.

"Oli valtava ilo saada syventyä arkistoihini ja muistella Iittalan kanssa toteuttamiani projekteja. Löysin ideoita, luonnoksia, prototyyppejä ja tuotannosta poistuneita esineitä sekä esineitä, jotka ovat olleet Iittalan valikoimassa koko yhteistyömme ajan.”

Essence lasiston luonnostelua


Eri projekteissa syntyneet esineet on koottu näyttelyssä yhdeksi laajaksi kokonaisuudeksi. Niitä voi tarkastella niin yksitellen kuin vuorovaikutuksessa keskenään. Esillepano kuvaa arjesta ja juhlasta tuttujen esineiden, kuten lasin tai kulhon, muotoilun taustoja ja luovan prosessin kerroksellisuutta.

Essence astiaston uusia osia


"Koen, että on suuri kunnia saada työskennellä Iittalan kaltaisen brändin kanssa, jolla on niin rikas ja vaiheikas historia. Yhdessä olemme onnistuneet luomaan esineitä, joita voi pitää ikonisina. Osa on selvinnyt alan suurista mullistuksista. Toiset taas ovat haastaneet kaikkien mukana olleiden syvällistä osaamista ja visionäärisiä näkemyksiä niin kauan kunnes esine on vihdoin saatu tuotantoon.", Häberli toteaa.

Häberli kannustaa näyttelyvieraita pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan lojaaliuden, jatkuvuuden, kestävyyden, menneisyyden ja nykyisyyden merkitystä.


Muistoja tulevaisuudesta -näyttely avautuu Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen 8.kerroksen Design Lab Galleriassa 4.5.2021 ja päättyy tammikuussa 2022. 

Vapaa pääsy.