30.4.2019

ARABIAN TAIDEOSASTOYHDISTYKSEN VIERAILEVAT TAITEILIJAT 2019

- Ympäristökasvatus, yhteiskunnalliset näkökulmat ja pohjoisen traditiot nousevat ensi vuonna kahdeksanteen kerrokseen, kun vierailevat taiteilijat ryhtyvät töihin. Vuoden 2019 Arabian Taideosastoyhdistyksen vieraileviksi taiteilijoiksi on valittu kuvataiteilijat Sakari KannostoMarianne Huotari sekä Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. Kannosto tulee työskentelemään taideosastolla vuoden, toiset puoli vuotta.

Arabian Taideosasto


Vierailevien taiteilijoiden työskentely Arabian taideosastolla on ollut tärkeä osa yhdeksännen kerroksen toimintaa jo vuosikymmenten ajan. Vierailujaksojen pituudet ovat vaihdelleet ja joskus vierailun päättyessä taiteilija on saanut osaston käytävän varrelta vakituisen työhuoneen. Vuonna 2003 perustettu Arabian Taideosastoyhdistys on jatkanut tätä perinnettä vuodesta 2004 lähtien ja se nähdään osana yhdistyksen toimintaa ja sen kehittämistä. 

Kuvanveistäjä, kuvataiteen lehtori Sakari Kannosto (s. 1973) tulee työskentelemään osastolla koko vuoden 2019. Hän on urallaan tehnyt veistoksia ja installaatioita eri materiaaleista. Hän korostaa keramiikkaa arkaaisena materiaalina ja suunnittelee työskentelevänsä ensi vuonna erityisesti suurikokoisten veistosten parissa. Kannoston töissä on usein yhtenä näkökulmana ympäristökysymykset ja hänelle myönnettiin Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Ympäristökasvatuksen ruusu vuonna 2014. Kannoston teoksia nähtiin menneenä kesänä muun muassa About Clay -näyttelyssä Fiskarsissa.

Edellisen kauden vieraileva taiteilija Veera Kulju työskenteli sekä keramiikan että tekstiilin parissa. Vuoden 2019 tammikuusta kesäkuuhun yhdistyksen tiloissa työskentelevän Marianne Huotarin (s. 1986) taustalla ovat myös nämä kaksi materiaalia ja niiden vuoropuhelu.  Huotari on muotoilija ja taiteilija, joka työskentelee keramiikkaryijyjen parissa. Keramiikkaryijyt ovat moderni tulkinta perinteisestä tekstiiliryijystä, jossa lankanukat on korvattu erimuotoisilla käsinmuotoilluilla keramiikkapaloilla.

Jälkimmäisen puolen vuoden jakson Huotarin jälkeen osastolla työskentelee taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger. He saivat vuonna 2014 Suomi-palkinnon ajankohtaisten ja haastavien yhteiskunnallisten kysymysten esiin nostamisesta. Heidän teoksiaan on nähty laajalti ulkomailla, mutta myös Suomessa mm. Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikoilla ja Helsingin Taidehallissa. Kamanger on opiskellut keramiikkaa nuorena Iranissa. Hamm opiskeli keramiikkaa sivuaineena Taideteollisessa korkeakoulussa. He aikovat työskennellä ensi vuonna itselleen tuttujen teemojen parissa, mutta hyödyntää niissä keramiikan mahdollisuuksia.

Arabian Taideosastoyhdistyksen vierailevia taiteilijoita ovat olleet vuodesta 2004 lähtien: Kim SimonssonHeikki RahikainenCaroline SlotteMerja HaapalaMaija VainonenJasmin AnoschkinAimo KatajamäkiSaana Murtti ja viimeisimpänä Veera Kulju. Valinnat vierailijoista tekevät Arabian taideosastoyhdistyksen jäsenet.

Arabian taideosastoyhdistys ry:n toimintaa tukevat Iittala ja Arabia, ja yhdistys toimii Iittala & Arabia Muotoilukeskuksen tiloissa Helsingissä.

Lisätietoja ja kuvapyynnöt:

arabiaartdepartment@gmail.com   
www.arabiaartdepartmentsociety.com
facebook / Arabian Taideosastoyhdistys Ry 
instagram / art_department_finland